BHS
Minimalno 10 polaznika, maksimalno 20,
Edukacija uz mentora traje 2 radna dana,
20 radna dana praksa u hotelu,
1 dan ispit iz edukacije o „Housekeeping“,
Ukupno trajanje obuke 22 radna dana ili 1 mjesec.
Obezbijeđena sva materijalno – tehnička sredstva: uniforme, radni materijal i svi uslovi za savremeno školovanje,
Ukoliko potrebno, praktikantima obezbijeđeno spavanje,
Ova obuka se sastoji od dva teorijska dijela:
‘’Customers may forget what you said but they’ll never forget how you made them feel.’’
Drugi dio dana se odnosi na praktično uvježbavanje gore naučenog kroz igranje uloga
U ovom dijelu polaznik dobija informacije o procedurama i tehnikama:
Treći dio se odnosi na praktičnu primjenu teorijskih dijelova kao i na polaganje teorijskog i praktičnog ispita na kojem mogu demonstrirati i izvesti gore navedene aktivonsti u praktičnoj primjeni.
Minimalno 10 polaznika, maksimalno 20,
Edukacija uz mentora traje 5 radnih dana,
17 radna dana praksa u hotelu,
1 dan ispit iz edukacije o Recepcija“,
Ukupno trajanje obuke 22 radna dana ili 1 mjesec.
Obezbijeđena sva materijalno – tehnička sredstva: uniforme, radni materijal i svi uslovi za savremeno školovanje,
Ukoliko potrebno, praktikantima obezbijeđeno spavanje,
Ova vrsta obuke se dijeli na tri segmenta: Bar, Restoran i Kuhinja.
Trajanje obuke: 2 dana
Osoblje restorana i kafića/barova, kao i svake druge uslužne djelatnosti ogledalo su kvalitete tog biznisa jer predstavljaju osnovnu sponu između objekta i gosta te na takav način direktno utiču na kvalitetu usluge i ukupnog profita istog objekta/biznisa. Osim komunikacijskih vještina, poznavanje asortimana pića i cjelokupne ponude biznisa su od ogromne važnosti kako bi osoblje u svakom momentu znalo i moglo ponuditi gostu najbolje od punude a naravno u zavisnosti od njegovih preferenca. Na takav način kod gosta se gradi povjerenje, pozitivno mišljenje o stručnosti i profesionalnosti osoblja kao i želja za redovnim dolaskom.
Trening se fokusira na osnovne stručne činjenice o pićima i koktelima kao i na osnove kvalitetne i poželjne konverzacije s gostom.
Sadržaj obuke:
Polaznici će na ovoj obuci naučiti:
Trajanje obuke: 5 dana
Ova obuka je namijenjena stalnim uposlenicima objekta/biznisa, sezonskim radnicima i onima koji se po prvi put susreću sa postojećom koktel listom. Nadalje, ista je predviđena za educiranje prilikom izrade nove (inovativne) koktel liste prilagođene svakom pojedinom objektu/baru/biznisu temeljem preferenci vezanih za njegovu posebnost uzimajući pritom u obzir tip objekta, te želje i preferencije vodećeg kadra i osoblja objekta.
Koktel liste predstavljaju možda najatraktivniju ponudu barova koji imaju ambiciozne poslovne namjere. Samim time je poznato da kvalitetni i primamljivi kokteli barovima donose dodatnu zaradu.
Prema statističkim podacima barovi/biznisi koji konstanto mijenjaju svoje koktel liste nudeći svojim gostima stalno nešto novo i atraktivno, stvaraju naviku kod gostiju da se vraćaju u njihov bar/biznis i time postaju dugoogdišnji klijenti koji itekako utječu na povećanje sveukupnog prometa.
Od dobrog konobara/barmena se očekuje da zna kvalitetno prezentovati pića sa koktel liste i gostu u svakom trenutku odgovoriti na njegovo pitanje vezano za neko od ponuđenih pića. Nedovoljno poznavanje svih relevantnih detalja koji utiču na kvalitetu i atraktivnost ponuđenog pića kod gosta stvara nepovjerenje prema osoblju i baru te će se gost u takvom slučaju najvjerojatnije odlučiti za ,,već provjereno’’ i jeftinije piće kao što su npr. pivo, vodka, juice,...
Sadržaj obuke:
Polaznici će na ovoj obuci naučiti:
Trajanje obuke: 1 dan
Odgovorna osoba u restoranu/caffe-u može biti glavni barmen ili osoba s višom hijerarhijskom titulom.
Svaka odgovorna osoba prepoznaje važnost i potrebu da u svom timu tj. pod sobom ima stručno i kvalificirano osoblje, a time i sebi olakšava posao.
Poslovni uspjeh HoReCa biznisa upravo je odraz sposobnosti odgovorne osobe da upravlja, vodi i obučava svoje osoblje.
S obzirom da su dolasci/odlasci sezonskih radnika dosta prisutni uz ovu kratku obuku se educira vodeći i odgovorni kadar na temu kako primjeniti stečena znanja te brzo prilagoditi sistemu rada novih djelatnika.
Sadržaj obuke:
Polaznici će na ovoj obuci naučiti:
Trajanje obuke: 1 dan
Ova obuka je osmišljena da najviše koristi bar managerima i/ili odgovornim voditeljima barova kako bi mogli pratiti prodaju kroz cijene te kroz poslovanje pratiti zalihe tj. prihode i rashode. U ovu obuku bi bilo poželjno uključiti i niže rangirane djelatnike bara kako bi se odmah mogao definirati uzrok grešaka kao i načini njihove ispravke.
Sadržaj obuke:
Polaznici će na ovoj obuci naučiti:
Trajanje obuke: 1 dan
Barmenski posao predstavlja puno više od pukog posluživanja pića. To je umijeće profinjenog sugestivnog komuniciranja (verbalnog i neverbalnog) po jednostavnoj shemi prodajno – marketinške metode.
Ovo je jedna od osnovnih obuka koja definiše povećanje prodaje u barovima.
Uključuje ponašanje osoblja od trenutka ulaska gosta do trenutka kada gost napušta objekt. Osoblje bara kao i svakog drugog biznisa - ima nedvojbeno važnu ulogu u postizanju osnovnog cilja objekta – povećanje prodaje tj. prihoda. Ono promoviše sebe samog i bar u kojem radi, a svojim postupcima i vještinama postiže to da se gost poželi ponovno vratiti.
Sadržaj obuke:
Polaznici će na ovoj obuci naučiti:
Minimalno 10 polaznika, maksimalno 20 polaznika,
Edukacija uz mentora traje 10 radnih dana,
4 radna dana praksa u baru,
1 dan ispit iz edukacije o „Barskim tehnikama“,
Ukupno trajanje obuke 15 radnih dana ili 3 sedmice,
Obezbijeđena sva materijalno – tehnička sredstva: uniforme, radni materijal i svi uslovi za savremeno školovanje,
Ukoliko potrebno, praktikantima obezbijeđeno spavanje,
Ukupna obuka traje 22 radna dana i sastoji se od:
Minimalno 10 polaznika, maksimalno 20 polaznika,
Edukacija uz mentora traje 15 radnih dana,
6 radnih dana praksa u restoranu,
1 dan ispit iz edukacije o „Restoranskim tehnikama“,
Ukupno trajanje obuke 22 radna dana ili 1 mjesec,
Obezbijeđena sva materijalno – tehnička sredstva: uniforme, radni materijal i svi uslovi za savremeno školovanje,
Ukoliko potrebno, praktikantima obezbijeđeno spavanje,
Obuka kuhinjske tehnike će polaznike kroz predavanja i vježbe učiti o tome kako odabrati živežne namirnice po kvaliteti,sastavu,porijeklu i svojstvima,te će pomagati u pripremi, gotovljenju, izlaganju i posluživanju jela, provoditi tehnološke postupke gotovljenja jela, koristiti kuharske aparate, pribor, alate i uređaje na ispravan način uz primjenu pravila osobne higijene, higijene prostora, uređaja, pribora tj. primjenu HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points, što u prevodu znači Analiza Opasnosti i Kritične Kontrolne Tačke ) standarda.
Obuka će obrađivati sljedeća poglavlja
4. Tehnološki postupci gotovljenja živežnih namirnica
5. Namirnice biljnog i životinjskog porijekla
6. Smrznute namirnice i poluprerađevine u kuharstvu
7. Osnove jela
8. Hladna predjela
9. Juhe i čorbe
10. Jela od riba ,rakova,školjki i mekušaca
11. Gotova jela od mesa stoke,peradi i divljači
12. Jela po narudžbi
13. Administrativni računski poslovi savremene gastronomije
14. Marketing u gastronomiji
Kroz predavanja i izvođenje praktične nastave uz naše stručne predavače i mentore u ugostiteljskom objektu polaznici će naučiti raditi jednostavne poslove kuhara i na taj način sebi osigurati konkurentnost na tržištu rada, a time i povoljnije uvjete pri zapošljavanju.
Također napominjemo da se za polaznike koji već rade ili imaju iskustvo,program može iznimno skratiti ukoliko ispitom pred komisijom dokažu stečeno znanje i vještine praktične nastave i vježbi.
Minimalno 5 polaznika, maksimalno 10 polaznika,
Program se sastoji od grupnih predavanja, vježbi, te praktične nastave u trajanju od 50 radnih dana ili 2,5 mjeseca tj. 10 dana teoretske nastave i 40 radnih dana praksa u kuhinji,
1 dan ispit iz edukacije o „Kuhinjskim tehnikama“,
Obezbijeđena sva materijalno – tehnička sredstva: uniforme, radni materijal i svi uslovi za savremeno školovanje,
Ukoliko potrebno, praktikantima obezbijeđeno spavanje,